VL_VL_ALL_1200x600_1907_Facts_Vitamins_Herbs.jpg

Vitaminer

Vitaminer er livsnødvendige, organiske stoffer som kroppen ikke selv kan danne. Vi indtager vitaminer via kosten. Der findes i dag 13 kendte, livsnødvendige vitaminer. Ordet vitamin stammer fra det latinske ”vita”, som betyder liv. For at opnå en god sundhed, så skal man jævnligt indtage vitaminer.

De forskellige vitaminer er A, C, D, E, K og otte forskellige B vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fedtopløselige, mens de øvrige er vandopløselige. Forskellen er vigtig, fordi den fortæller noget om, hvor let et overskud af vitaminer udskilles fra kroppen eller lagres. Fedtopløselige vitaminer kan lagres i lever og fedtvæv. De vandopløselige lagres dårligt i kroppen bortset fra B12 vitamin, som kan lagres i leveren i mere end 4 år.

Vitaminer skal tilføres gennem kosten

Den overordnede fællesnævner for alle vitaminer er, at de skal tilføres kroppen gennem kosten. Undtaget er dog D vitamin, som også kan produceres i huden, når den udsættes for UV-stråler fra solen.

Hvilket udseende og hvilken effekt de forskellige vitaminer har varierer. Hvert vitamin har sin bestemte biologiske funktion. Frugt og grøntsager er vitaminrige fødevarer. Fed fisk er en god kilde til D vitamin. Hvis man spiser den anbefalede kost, får man tilstrækkeligt af de fleste vitaminer. Hvis man til tider ikke spiser den korrekte sammensætning af fødevarer eller hvis man kun har et lille indtag af mad, kan det være nødvendigt at supplere med kosttilskud.

Vitaminernes funktioner

Vitaminerne er bygget op på forskellige måder og virker forskelligt i kroppen.

 • Mange af kroppens forskellige kemiske processer er afhængige af vitaminer for at fungere normalt, blandt andet stofskiftet, som vi er afhængige af for at kroppen kan omsætte mad til energi. En række B vitaminer, niacin, pantotensyre, riboflavin, tiamin, B12 vitamin og B6 vitamin samt C vitamin medvirker til en normal energiomsætning
 • C og E vitamin virker begge som antioxidanter i kroppen, da de medvirker til at beskytte cellerne mod oxidativ stress
 • A vitamin medvirker til at bevare et normalt syn
 • A vitamin, B12 vitamin, B6 vitamin, folsyre, C og D vitamin medvirker til at vedligeholde immunsystemets normale funktion
 • K vitamin vil sammen med D vitamin medvirke til at vedligeholde en normal knoglestruktur

Solskinsvitamin

D vitamin kaldes ofte for solskinsvitaminet, da kroppen kan producere D vitamin når den udsættes for UV-stråler fra solen. Dog vil årstidsvariationer, solcreme, indendørs aktiviteter, øget alder, mørk hudfarve og tøj medføre, at denne kilde til D vitamin begrænses. D vitaminproduktionen gennem huden er derfor sjældent tilstrækkelig, især ikke om vinteren, og det anbefales derfor at indtage fed fisk som en regelmæssig del af kosten. Ældre personer som kun opholder sig lidt udenfor i dagslys bør få D vitamintilskud (10 μg/dag) foruden indtaget fra kosten, mens spædbørn bør få et tilskud på 10 μg D vitamin per dag fra 4 ugers alderen. Dette er på linje med de officielle anbefalinger.

EU har sat tolerancegrænsen for dagligt indtag af D vitamin til 100 μg, men man skal op i doser på 500 – 100 mg om dagen før vitaminet bliver giftigt.

D vitamin har en række dokumenterede effekter:

 • Vitamin D medvirker til et normalt optag/udnyttelse af kalcium og fosfor
 • Vitamin D medvirker til at vedligeholde normale kalciumniveauer i blodet
 • Vitamin D medvirker til at bevare normale knogler
 • Vitamin D medvirker til at vedligeholde normale tænder
 • Vitamin D medvirker til at sikre immunsystemets normale funktion
 • Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprocessen

Vitaminer for huden

B vitaminerne niacin og riboflavin medvirker sammen med A vitamin til at bevare en normal hud. C vitamin medvirker til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funktion. Kollagen er en byggesten i hudens bindevæv, som er vigtig for hudens struktur og styrke.

Vitaepro produkt billede
 • Godt for led og muskler

VitaePro

 • Et af Nordens mest anvendte kosttilskud
 • Godt til led, muskler, hjerte
 • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Tilbud: -50 % på første pakke

Nu kun 164,00kr. 328,00kr.

VitaePro indeholder ingredienser med dokumenteret effekt:
BLODCIRKULATION VitaePro indeholder nu også olivenolie-polyphenoler, der bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativt stress.*LED VitaePro indeholder Boswellia serrata, som er med til at holde leddene komfortable. MUSKLER VitaePro indeholder D-vitamin, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion. HJERTET VitaePro indeholder omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til en normal hjertefunktion. Dokumenteret effekt på hjertet ved indtagelse af 250 mg DHA/EPA dagligt. REDUCERER TRÆTHED VitaePro indeholder B12- og C-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. BESKYTTER CELLERNE VitaePro indeholder E-vitamin, selen og C-vitamin, som bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. IMMUNSYSTEM VitaePro indeholder B12-vitamin og selen, samt C- og D-vitamin, som bidrager til immunsystemets normale funktion.

*Ved indtagelse af 5 mg hydroxytyroxol, svarende til 20 g olivenolie pr. døgn.

En pakke med kosttilskuddet MultiPro | VitaeLab
MultiPro
MultiPro — med vigtige vitaminer og mineraler.
64,50kr. 129,00kr.
En pakke med kosttilskudet OmegaPro
OmegaPro
OmegaPro indeholder vitaminerne D, E og K2 samt omega-3.
114,00kr. 228,00kr.
En pakke med kosttilskuddet Cal-Mag
Cal-Mag
Kosttilskud som indeholder kalcium, magnesium og D-vitamin, som bidrager til sunde og stærke knogler
64,50kr. 129,00kr.