VL_CF_IMG_Collagen_powder_1200x600-v2.jpg

Kollagen

Brusken er i brug hele livet og skal modstå utallige belastninger. Den gennemgår millioner af cyklusser, hvor den presses sammen og strækkes ud igen. Det er vigtigt at passe på brusken for at bevare bevægelige led!

Kollagen er en byggesten i brusken

Kollagen er et vigtigt protein i kroppen og en vigtig byggesten i brusk, ledbånd og sener. Omkring 30% af kroppen består af kollagen. Der er 28 typer kollagen, og de mest almindelige er type I og II. Type I kollagen er et vigtigt komponent i huden, og type II er hovedkomponentet i brusken. 

Brusk - kroppens støddæmper 

Hvis vi sammenligner kroppen med en bil, kan vi kalde brusken for støddæmperne i bilen. Korrekt sammensat brusk er både elastisk, slidstærkt og giver en effektiv stødabsorbering ved bevægelse. Styrken af støddæmperne kommer fra kollagenfibre, der er snoet sammen som tråde i et reb. 

Tåler kraftig belastning 

Brusken er i brug hele livet og skal modstå utallige belastninger. Brusken gennemgår millioner af cyklusser, hvor den klemmes og strækkes ud igen. Brusken indeholder ikke blodkar og næres af ledvæsken, der presses ud under bevægelse. Bevægelse er derfor vigtigt for at skabe cirkulation, og for at nære cellerne i ledbrusken.