VL_VL_ALL_1200x600_1907_Hands_Holding_Omega3.jpg

Omega-3

Omega-3 er flerumættede fedtsyrer, som findes i fisk og planter. Kroppen er afhængig af disse fedtsyrer til en række vigtige funktioner.

Kroppen er afhængig af at få tilført omega-3 fedtsyrer fra den kost vi spiser. Fra planter kan vi få den korte omega-3 fedtsyre alfalinolensyre (ALA) og fra fisk og skaldyr kan vi få de lange omega-3 fedtsyrer dokosahexaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA). Det er disse lange fedtsyrekæder som kroppen kan drage nytte af. Disse findes først og fremmest i fed fisk som laks, sild, ansjoser, sardiner og makrel.

 

Essentielle omega-3 fedtsyrer

ALA er en essentiel omega-3 fedtsyre, da kroppen ikke selv kan producere den, men vi betragter også DHA og EPA som essentielle, fordi de ikke kan omdannes fra andre typer af fedt, men må tilføres gennem kosten eller omdannes fra den essentielle ALA.

Omega-3 er godt for kroppen

Forskning har vist at essentielle fedtsyrer er sunde for kroppen.

De lange omega-3 fedtsyrer EPA og DHA bliver en del af celleoverfladen og kan omdannes til signalstoffer (eikosanoider) i kroppen.

  • Meget umættet fedt i form af omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA gør celleoverfladen smidig og medvirker til hjertets normale funktion.*
  • Fedtsyren DHA medvirker desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn.**

Omega-3 fedtsyrer fra planter eller fisk

Omega-3 fra planter findes i form af den korte ALA og skal omdannes til den lange EPA og derefter DHA før kroppen kan drage nytte af den.

Fisk og skaldyr som lever af alger, som er rige på EPA og DHA vil få et højt indhold af disse fedtsyrer. Små fisk og skaldyr bliver spist af større og på den måde bliver de lange omega-3 fedtsyrer i fiskene og skaldyrene opkoncentreret og de mennesker der spiser dem, får en øget mængde af de sunde, umættede fedtsyrer i kroppen.

Mennesker omdanner ganske vist ikke ALA til EPA særligt effektivt. Vi er derfor nødt til at spise meget mere planteolie end fiskeolie for at opnå samme niveau af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA i kroppen.

Myndighederne anbefaler fisk

Myndighederne anbefaler os at spise meget fisk, fordi fisk er en kilde til flere vigtige næringsstoffer og fed fisk har en gunstig fedtsyresammensætning.

 

Omega-3 og omega-6 fedtsyrer i kosten

Omega-3 i kosten kommer ofte fra rapsoliebaserede fedtstoffer, for eksempel flydende margarine (som indeholder korte fedtsyrer ALA) samt fra fisk (som indeholder de lange fedtsyrer EPA og DHA). Også en del nødder, for eksempel valnødder indeholder en god mængde omega-3. Olivenolie, majs- og solsikkeolie indeholder små mængder omega-3 fedtsyrer.

Balancen mellem de forskellige fedtsyrer er vigtig

Kroppen har ikke kun brug for at få tilført umættede fedtsyrer. For at få en optimal effekt må de indtages i en balanceret mængde.

I nutidens kost er det normalt, at vi får en alt for stor mængde omega-6 fedtsyrer fra margarine og planteolier sammenlignet med omega-3 fedtsyrer fra fisk og skaldyr. De nordiske anbefalinger er, at forholdet mellem omega-3 og omega-6 skal være 1 til 3-9.

Omega-3 og omega-6 fedtsyrer indgår i forskellige signalstoffer, ofte med modsatrettede effekter. Derfor kan en ubalance mellem disse fedtsyrer føre til et dårligere helbred.

Forskellen på omega-3 og omega-6 er, at omega-3 har en dobbeltbinding tre led fra enden af fedtsyrekæden, mens omega-6 har en dobbeltbinding seks led fra enden.

* Den gunstige virkning opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

**Den gunstige virkning opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA.

 

Vitaepro produkt billede
  • Godt for led og muskler

VitaePro

  • Et af Nordens mest anvendte kosttilskud
  • Godt til led, muskler, hjerte
  • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Tilbud: -50 % på første pakke

Nu kun 164,00kr. 328,00kr.

VitaePro indeholder ingredienser med dokumenteret effekt:

NYHED - BINDEVÆV: Ny ingrediens! Mangan bidrager til normal dannelse af bindevæv. LED: Nu mere Boswellia serrata der er med til at holde leddene komfortable. MUSKLER: D-vitamin bidrager til at opretholde en normal muskelfunktion. HJERTET: Omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA bidrager til normal hjertefunktion. Gavnlig effekt ved 250 mg EPA/DHA (2 kapsler pr. døgn). REDUCERER TRÆTHED: B12- og C-vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse. BESKYTTER CELLERNE: Antioxidanterne mangan, selen, C- og E-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. IMMUNSYSTEM: B12-vitamin, C- og D-vitamin samt selen bidrager til immunsystemets normale funktion. 

En pakke med kosttilskuddet MultiPro | VitaeLab
MultiPro
MultiPro — med 10 livsvigtige vitaminer og 5 mineraler.
59,50kr. 119,00kr.
En pakke med kosttilskudet OmegaPro
OmegaPro
OmegaPro indeholder vitaminerne D og E samt omega-3-fedtsyrer.
109,00kr. 218,00kr.
En pakke med kosttilskuddet Cal-Mag
Cal-Mag
Kosttilskud som indeholder calcium, magnesium og D-vitamin, som bidrager til sunde og stærke knogler
59,50kr. 119,00kr.