vl_vl_dk_c_vitamin_1200x600.png

C-vitamin

C vitamin medvirker til immunsystemets normale funktion. C vitamin kaldes også for ascorbinsyre og er et af de mest kendte vitaminer og det er vigtigt for vores krop.

C vitamin er en antioxidant, som medvirker til at beskytte cellerne mod oxidativ stress forårsaget af reaktive oxygenforbindelser. Reaktive oxygenforbindelser er biprodukter som blandt andet dannes når vores krop forbrænder oxygen. De reaktive oxygenforbindelser, som for eksempel frie radikaler, kan angribe kroppens celler, proteiner og arvemassen. Antioxidanten C vitamin beskytter kroppen ved at neutralisere de reaktive oxygenforbindelser. Desuden vil C vitamin medvirke til at genopbygge den reducerede form af E vitamin.

C vitamin er vigtig for optagelsen af jern

Når C vitamin findes i mave-tarmkanalen kan vitaminet omdanne jern til en form som kroppen bedre kan optage. Desuden kan C vitamin medvirke til immunsystemets normale funktion. Især ved ekstrem træning er det afgørende at indtage tilstrækkeligt C vitamin. Et dagligt indtag på 200 mg C vitamin, udover det anbefalede daglige indtag af C vitamin, medvirker til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intens fysisk træning.

C vitamins øvrige vigtige funktioner

  • Medvirker til at reducere træthed og udmattelse
  • Medvirker til en normal energiomsætning
  • Medvirker til nervesystemets normale funktion
  • Medvirker til normal dannelse af kollagen, som har betydning for blodkarrenes, knoglernes, bruskens, tandkødets, tændernes og hudens normale funktion.

C vitamin medvirker til normal dannelse af kollagen

Dette anses for en af C vitamins vigtigste funktioner. Kollagen er et protein, som er vigtigt for dannelsen af mange vævstyper, som for eksempel knogler, brusk, hud, blodkar og tænder. C vitaminmangel vil derfor påvirke mange forskellige dele af kroppen.

Hvilke fødevarer er rige på C vitamin?

I modsætning til de fleste levende organismer kan mennesket ikke danne C vitamin i kroppen og vi er derfor afhængige af at få vitaminet tilført gennem kosten. For kvinder er C vitamin specielt vigtigt for at sikre en god optagelse af jern. Rygere har brug for en del mere C vitamin, da de forbruger vitaminet hurtigere.

Den naturlige antioxidant C vitamin findes først og fremmest i citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugt. Kartoflen er også en vigtig kilde til C vitamin. Flere bær og friske grøntsager er også gode kilder til C vitamin. Et lavt indtag af disse madvarer kan føre til C vitaminmangel som tidligere var udbredt blandt sømænd.

C vitamin i kroppen

I kroppen findes størstedelen af beholdningen af C vitamin i musklerne. Blodet indeholder også meget C vitamin. Binyrer, hjernen og øjet har den højeste koncentration.

Fem frugter og grøntsager om dagen

C vitaminindholdet i fødevarer kan ændres under opbevaring og tilberedning. Derfor kan det være fornuftigt at spise frisk frugt og grøntsager. Indtager man mindre end 40 gm C vitamin om dagen, kan man få mangelsymptomer, som for eksempel udmattelse og træthed. Får du ikke nok frisk frugt og grøntsager, kan det være godt at supplere med et kosttilskud. Ved doser som svarer til den mængde du kan få ved at spise meget frugt og grønt optages det meste i kroppen.

Vitaepro produkt billede
  • Godt for led og muskler

VitaePro

  • Et af Nordens mest anvendte kosttilskud
  • Godt til led, muskler, hjerte
  • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Tilbud: -50 % på første pakke

Nu kun 169,00kr. 338,00kr.

VitaePro indeholder ingredienser med dokumenteret effekt:

IMMUNSYSTEM Selen, zink og vitamin B12, C og D bidrager til immunsystemets normale funktion.
LED VitaePro indeholder Boswellia serrata, som er med til at holde leddene komfortable
MUSKLER 
VitaePro indeholder D-vitamin, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion
HJERTET Vitamin B1 bidrager til hjertets normale funktion. Omega 3 fedtsyrerne DHA og EPA bidrager til hjertets normale funktion.**
REDUCERER TRÆTHED VitaePro indeholder B12- og C-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse
BESKYTTER CELLERNE Antioxidanterne mangan, selen, vitamin C og E hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

En pakke med kosttilskuddet MultiPro | VitaeLab
MultiPro
MultiPro — med 10 livsvigtige vitaminer og 5 mineraler.
64,50kr. 129,00kr.
En pakke med kosttilskudet OmegaPro
OmegaPro
OmegaPro indeholder vitaminerne D og E samt omega-3-fedtsyrer.
109,50kr. 219,00kr.
En pakke med kosttilskuddet Cal-Mag
Cal-Mag
Kosttilskud som indeholder calcium, magnesium og D-vitamin, som bidrager til sunde og stærke knogler
69,50kr. 139,00kr.