VL_VL_ALL_1200x526_1907_Facts_Betaclucans_Yeast_Cubes.jpg

Betaglukaner

Betaglukaner findes en række steder i naturen, for eksempel i træer og planter, i alger og hatsvampe, og også i forskellige typer gær og bakterier.

Betaglukaner er kulhydrater, der består af lange kæder af glukosemolekyler, der er hægtet sammen på en sådan måde, at de ikke nedbrydes af fordøjelsessystemet. 

Der findes mange forskellige betaglukaner

Betaglukaner er en vigtig del af opbygningen og strukturen af organismer i plante- og svamperiget. En betaglukan fra én type organisme er dog ikke det samme, som en betaglukan fra en anden. Det skyldes, at glukosemolekylerne er sammensat på vidt forskellige måder i de forskellige organismer; hos nogle danner de lange, lineære kæder, mens de hos andre er hægtet sammen til mere komplekse, forgrenede strukturer. 

Betaglukaner fra bagegær 

Betaglukaner vi finder i bagegær (Saccharomyces cerevisiae) er en såkaldt beta-1,3/1,6-glukan. Det er et ret stort og forgrenet molekyle og en vigtig bestanddel i gærcellens cellevæg. Strukturen af denne betaglukan minder meget om strukturen af de betaglukaner, der findes i andre gærtyper og i bakterier, der er skadelige for dyr. 

Gennem evolutionen har immunsystemet hos dyr derfor lært at genkende dette molekyle, og at tolke det som et signal om infektionsfare - også selvom molekylet i sig selv er helt ufarligt. Resultatet er, at immunsystemet øger beredskabet, så det er bedre rustet til at bekæmpe eventuelle indtrængere. 

Norsk betaglukanTM

Betaglukanet der findes i bagegær kan isoleres fra gærcellen ved hjælp af specielle renseteknikker. Det var norske forskere ved Universitetet i Tromsø, der først fandt ud af hvordan dette skulle gøres, og i 1980'erne havde de udviklet det betaglukan produkt, vi i dag kender som «Norsk betaglukan» (NBG®).

Stoffet blev først brugt i fiskefodder for at øge modstandsdygtigheden mod infektion hos opdrættede fisk, og efterhånden også i foder til andre husdyr (svin og fjerkræ) og til sports- og kæledyr (heste og hunde). Det er en raffineret udgave af dette betaglukan produkt, der i dag bruges i kosttilskud til mennesker, og som er godkendt af den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) under den såkaldte "novel food"-forordning.