VL_VL_ALL_1200x600_1907_Facts_A_Vitamin_Yolk.jpg

A-vitamin

A-vitamin er et af vores vigtigste vitaminer. Nogle af de mest kendte virkninger af vitaminet er, at det medvirker til at bevare et normalt syn samt immunforsvarets normale funktion.

Fedtopløseligt vitamin

Forskerne kender til 13 forskellige vitaminer i dag, fire af dem er fedtopløselige og resten er vandopløselige. A-vitamin er det første vitamin som blev opdaget og det tilhører gruppen af fedtopløselige vitaminer. Forskellen er vigtig, fordi den fortæller os om næringsstoffet nemt udskilles fra kroppen eller om det bliver lagret i celler eller organer.

A-vitamin lagres i leveren, så der findes et reservelager til kroppen, hvis der opstår vitaminmangel. En del A-vitamin lagres også i fedtvæv, lunger og nyrer.

A, D, E og K-vitamin er fedtopløselige. Disse vitaminer binder sig til fedt og optages i blodet via tarmen.

Hvilken funktion har A-vitamin?

A-vitamin har en række forskellige, vigtige opgaver i kroppen:

  • Medvirker til en normal omsætning af jern
  • Medvirker til at bevare normale slimhinder
  • Medvirker til at bevare en normal hud
  • Medvirker til at bevare et normalt syn
  • Medvirker til immunsystemets normale funktion
  • Spiller en rolle i celledelingsprocessen

A-vitamin i kosten

Alle forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol er A-vitamin. Vitaminet findes i form af retinol i torskelever og tran af torskelever, leverpostej, mejeriprodukter og æggeblomme. Desuden indeholder gulerødder, gule frugter, søde kartofler og rød-gule grøntsager A-vitamin i form af karotenoider, et stof som kroppen kan omdanne til A-vitamin.

Betakaroten

Betakaroten er det mest kendte karoten, som kan omdannes til A-vitamin. Mens A-vitamin fra animalske kilder kan være giftigt ved større indtag, regnes A-vitamin fra vegetabilske kilder som sikkert at indtage, fordi det kan omdannes til A-vitamin i kroppen, hvis den har behov for det. Af naturens mere end 600 forskellige karotenoider kan ca. 50 – 60 være kilder til A-vitamin og af disse er det betakaroten, som bedst omdannes.

Optag af A-vitamin

Optaget af A-vitamin fra kosten kan variere meget. Det er en meget lille mængde som optages fra rå grøntsager og fiberrig mad, mens kroppen bedre kan udnytte A-vitamin fra tilberedte grøntsager og olier. På den anden side kan høje temperaturer, f.eks. under stegning og fritering, nedbryde A-vitaminet. A-vitamin i fødevarer har også en dårlig holdbarhed, når de udsættes for luft og lys. Antioxidanter kan beskytte A-vitamin mod nedbrydning.

A-vitamin medvirker til at bevare et normalt syn

A-vitamin medvirker til at bevare et normalt syn, da det påvirker dannelsen af pigment i øjet, som gør øjet følsomt over for lys. Dette pigment er blandt andet vigtigt, når vi kører bil om dagen og kommer ind i en mørk tunnel, så øjet hurtigt må vænne sig til mindre lys.

A-vitamin er også vigtig for slimproducerende celler og medvirker til at bevare normale slimhinder.

Slimhinder finder vi blandt andet i øjet, tarmene og lungerne. Celledeling er en proces, som sker både ved vækst og udvikling af mange celler i kroppen. A-vitamin spiller en rolle i celledelingsprocessen.

A-vitaminbehov

For at vedligeholde et lager af A-vitamin i kroppen anbefales det, at mænd indtager A-vitamin svarende til 900 µg retinol hver dag, mens kvinder anbefales at indtage 700 µg.

Vitaepro produkt billede
  • Godt for led og muskler

VitaePro

  • Et af Nordens mest anvendte kosttilskud
  • Godt til led, muskler, hjerte
  • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Tilbud: -50 % på første pakke

Nu kun 164,00kr. 328,00kr.

VitaePro indeholder ingredienser med dokumenteret effekt:
MUSKLER VitaePro indeholder D-vitamin, som bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion. HJERTET VitaePro indeholder omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til en normal hjertefunktion. Dokumenteret effekt på hjertet ved indtagelse af 250 mg DHA/EPA dagligt. REDUCERER TRÆTHED VitaePro indeholder B12- og C-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. BESKYTTER CELLERNE VitaePro indeholder E-vitamin, selen og C-vitamin, som bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. IMMUNSYSTEM VitaePro indeholder B12-vitamin og selen, samt C- og D-vitamin, som bidrager til immunsystemets normale funktion. BLODET VitaePro indeholder Olivenolie-polyphenoler der bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativt stress.*

*Ved indtagelse af 5 mg hydroxytyroxol, svarende til 20 g olivenolie pr. døgn.

En pakke med kosttilskuddet MultiPro | VitaeLab
MultiPro
MultiPro — med vigtige vitaminer og mineraler.
59,50kr. 119,00kr.
En pakke med kosttilskudet OmegaPro
OmegaPro
OmegaPro indeholder vitaminerne D, E og K2 samt omega-3.
109,00kr. 218,00kr.
En pakke med kosttilskuddet Cal-Mag
Cal-Mag
Kosttilskud som indeholder kalcium, magnesium og D-vitamin, som bidrager til sunde og stærke knogler
59,50kr. 119,00kr.